Kari Trestakk på Dropp-inn museum

In En utstilling blir tilby Andreas Skauen Pedersen

I forrige uke ba vi om hjelp fra leserne i Halden Arbeiderblad. Vi ønsket å finne ut mer om bildet over, som ble presentert på Dropp-inn museum på Fredrikshalds Teater 28. februar. Fire svar senere har vi funnet ut at bildet kommer fra en oppsetning av Kari Trestakk på Fredrikshalds teater i 1968. Kvinnen på bildet er Eva Janitz.

Bildet vil bli brukt i den nye utstillingen «Vi, de priviligerte?» som åpner på Fredriksten Festning senere i vår – i anledning byjubileet. Under kan du lese mer om oppsetningen i et utdrag fra Halden Lærerskoles årbok 1967-1969.

Dramatisk Gruppe

Dramatisk Gruppe er en av særgruppene som står under Elevsamfunnet. Dramatisk Gruppe ble startet høsten 1963 og har siden stadig vært i aktivitet. D. G.’s dynamiske leder, musikklærer Asbjørn Nilsen har vært gruppens faste støtte. Han har vist seg som en fremragende instruktør, og han må nok ha hovedæren for at gruppen stadig er i virksomhet.

G. har tidligere år bl.a. fremført ”Anne Franks Dagbok”, ”Prinsessen på erten” og nå sist ”Kari Trestakk”. Oppslutningen fra elevenes side har vært god, selv om det fra D. G.’s side kunne vært ønskelig med flere medlemmer. Det er ikke fast medlemstall, det varierer etter de forskjellige tilstelninger. I skoleåret 67/68 har D. G. vært med i Lærerskoleuka i forbindelse med en ”Rokokko- avdeling”. Her hadde 4 lærerskoleelever særoppgave om rokokkotiden, de sydde bl.a. rokokkodrakter i barnestørrelse.

Ellers i skoleåret har D. G. medvirket ved forskjellige underholdningskvelder. Men den største oppgaven i dette skoleåret var uten tvil oppførelsen av ”Kari Trestakk”, dramatisert av Henny Skjønberg. Arbeidet med dette gikk fra oktober og ut i februar. Nå som dramatisering i skolen har blitt så aktuelt, er det absolutt på sin plass å ha en dramatisk gruppe ved en lærerskole. Teaterformen gjør at elevene i barneskolen kan utvikle seg selv, og også at skolen kan bli mer levende og få større betydning for barnet.

Dramatisk Gruppe ved Halden lærerskole ønsker at skolens elever skal få med seg verdifull lærdom ut i skolen. D. G. har vel også forhåpentligvis innfridd sine intensjoner på dette området.

Styret i Dramatisk Gruppe 67/68:
  • Formann: Turid Bergan Nilsen.
  • Kasserer: Steinar Sundby.
  • Sekretær: Anne Lise Rygvold.
Styret i Dramatisk Gruppe 68/69:
  • Formann: Frode Danielsen.
  • Kasserer: Steinar Sundby.
  • Sekretær: Sissel Hoel Larsen.

«Kari Trestakk»

Eventyret om Kari Trestakk ble satt opp av Dramatisk Gruppe ved skolen i skoleåret 67 /68. Denne eventyrkomedien av P. Chr. Asbjørnsen, dramatisert av Henny Skjønberg, skulle vise seg å være ypperlig som barneforestilling i Halden.

Leseprøvene ble satt i gang i november 1967, og det viste seg at alle frammøtte fikk en rolle, samtidig som man trengte flere arbeidere bak scenen. Leseprøvene ble ledet med fast hånd av musikklærer Asbjørn Nilsen. Alle trodde at dette skulle det bli vanskelig å få noe ut av, der vi trente i et klasserom på skolen. Med manuskriptet i hånden den første tiden, og usikre på hvordan vi skulle føre oss, var det en spent atmosfære på mange leseprøver. Stadig var omkvedet fra Nilsen: Tenk deg at det er et tre der, en haug der, – der et vindu, en dør osv. Det viste seg å være vanskelig mange ganger. Prøvene ble holdt to ganger i uken i klasserommet fram til jul, men etter jul fikk vi ta til i Fredrikshald Teater. Her på det gamle ærverdige teatret fikk vi riktig følelsen av å være ”skuespillere”.

Prøvene gikk nå bedre, vi fikk drakter og kulisser som etter hvert kom på plass. Kulissene ble laget av guttene i klasse 1A og 18. Draktene ble sydd av jentene i 1F, og en del ble også utlånt av fru Hoffgård. Nilsen er en instruktør som leder sine elever med fast hånd. Stor var hans fortvilelse mang engang, men det vanket også ros og vennlige ord når alt gikk bra.
Teatrets egen scenemester, Birger Hansen, var til stor hjelp for oss alle. Stadig like blid og hjelpsom møtte han fram på hver prøve.

Premieren var fastsatt til søndag 4. februar 1968. Siste prøve før generalprøven gikk fint unna – med alle kulissene på plass, kontentum virket som det skulle, alt gikk bra, men hva med premieren? Det var endelig fullt hus, nervøsiteten spredte seg, – til slutt gikk teppet opp! Folk i salen var med, og mandagens lokalaviser ga stykket fin kritikk.

Kari Trestakk ble fremført i alt 7 ganger for folk i Halden og for folkeskolene i Halden og omegn. Kari Trestakk – prinsesse Carissima – ble fint spilt av Margrethe Melsom. Hennes innsats var stor, og alle barna i salen var på Karis side og ropte på Blåstuten!