Historietorget forteller om Halden

In Historikkby Bodil Andersson

Støtte som skaper følelser. Foto: Bodil Andersson

Støtten som skaper følelser vil bli i fokus på Historietorget. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger

Halden historiske Samlinger lanserer «Historietorget». Lørdag 2. mai klokken 13 blir det omvisning og kort foredrag ved Nordmanstøtten på torget på sydsiden. Fokus blir privilegiebrevet og bakgrunnen til at Halden blev by og formidlingen av dette ved støtten. Med dette benyttes anledningen å ta debatten om støtten videre in i historefortellingen.

– Jeg vil fortelle om hvordan historien danner byen og hvordan vi kan fortelle om dette, sier avdelingsdirektør Gaute Jacobsen, som blir ansvarlig for det første Historietorget.

Ved siden av å fortelle om hvordan museet ønsker å bli en del av byen i dag vil han snakke om den tiden da Halden ble en by og hvordan politikken i Danmark Norge så ut den gang. Avdelingsdirektør Jacobsen er spesielt interessert i tiden rundt Fredrik 3. Han vil derfor si noe om en nasjon med en enevoldshersker og hvordan byene ble dannet ut fra det.

Støtten med privilegiebrev. Foto: Lillian Nyborg, Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger

Støtten med privilegiebrev. Foto: Lillian Nyborg, Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger