400 droppet innom

In Medvirkningby Lillian Nyborg

400 personer fylte museets lånte lokaler i gågata på lørdag da Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger inviterte haldenserne til å fortelle om Haldens historie og vise gjenstander med tilknytning til Halden.

Les mer om dropp inn museum

Dette må vi kunne kalle en suksess! Allerede før åpningstid strømmet folk til som ville vise sine gjenstander og fortelle sine historier, og i løpet av de fire timene arrangementet varte var lokalene så godt som fulle. Det yret av publikum i alle aldere. De fleste var nysgjerrige tilskuere, men hele 60 haldenser tok veien til arrangementet med sine Halden-skatter. Her var det eldgamle sko, fotografier fra gamle Halden-bedrifter, ulike produkter fra Cathrineholm, et over 100 år gammelt herbarium og mye, mye mer. Alt med en unik historie knyttet til seg. Alle ansatte i museet var til stede for å ta imot publikum, og var fult opptatt med å hjelpe de besøkende med spørsmål, registrering og fotografering av gjenstandene de hadde med seg.

Se gjenstandene her

I vårt «speakers corner» ville overraskende mange gjerne dele sine historier. Her fikk vi høre om alt fra gamle spillkort til pistoler. En Halden-dame fikk også svar på et spørsmål hun lenge hadde hatt til sitt maleri malt i 1938, nemlig hvor i Halden motivet var fra.

Målet med arrangementet var å skape en møteplass for historieinteresserte haldensere, og å skape en arena for dialog mellom museet og Haldens innbyggere. Det skulle vise seg å bli et utrolig hyggelig møte. Siden dette ikke har blitt gjort tidligere var vi veldig spent på om noen ville komme. Vi sa at kommer det 30 mennesker er det ok, kommer det 50 må vi være fornøyd og kommer det 100 kan vi vel kalle det en suksess?! Men at 400 besøkende fant veien til oss denne dagen hadde vi ikke kunnet drømme om.  Alle gjenstandene folk kom med har nå blitt fotografert og opplysningene registrert og vil nå bli presentert i en digital utstilling som skal vises på museets hjemmeside før jul.  Materialet vil også bli benyttet til den nye byhistoriske utstillingen museet åpner i forbindelse med Haldens 350 års jubileum i 2015.

Takk til alle haldensere som delte sin Halden-historie og som fylte denne dagen med innhold og engasjement. Stor takk til elevene fra musikk, dans og drama fra Halden vgs. som lagde liv i gågata med gateteater, og takk til medlemmene fra Borgervæbningen som stilte i sine flotte uniformer. Og sist, men ikke minst, takk til Bjørn Andersen og Else-Marie Guldahl som stilte de tomme lokalene til disposisjon. Det viser seg at samarbeid til syvende og sist gir de beste resultatene.

Vi gleder oss til fortsettelsen!