Hva vil du si til dronningen da?

In Privilegiebrevby Bodil Andersson

Avdelingsdirektör Gaute Jacobsen vil fredag snakke til dronning Sonja og haldenserne. Foto: Bodil Andersson

Avdelingsdirektör Gaute Jacobsen vil fredag snakke til dronning Sonja og haldenserne. Foto: Bodil Andersson

Fredag 10. april kommer Dronning Sonja til Halden for å avduke byprivilegiet på torget i Halden. Haldenserne får nå anledning til å se hvordan et kongelig privilegiebrev kan ha sett ut på 1600-tallet. Samtidig får de også muligheten til å lese privilegieteksten.

Vi har tatt en prat med avdelingsdirektør Gaute Jacobsen, som vil holde en tale ved avdukingen av privilegiebrevet på Nordmannstøtten på torvet på fredag.

Hva vil du si til dronning Sonja og haldenserne?

– Jeg vil selvølgelig gratulere byen med dagen og si at det er gledelig at Halden historiske Samlinger får plass midt på torget med privilegiebrevet og blir en av hovedaktørene i jubileumsfeiringen. Jeg syns det viser at politikerne er bevisste og stolte av byens historie, selv om de gir stramme økonomiske rammer til museet.

Halden er byen som er porten til Norge og den har opplevd sitt gjennom årenes løp. Det er en imponerende innsats av folket å komme fremover, mener avdelingsdirektøren. For museet er det viktig å ha en samfunnsrolle og formidle historien utifra det vi er i dag. Det er en av grunnene til at Gaute Jacobsen i talen sin vil trekke frem de unge i Halden

– Historie og fortid dreier seg om å få kunnskap og om å skape bevisstgjøring. Det er gledelig med de unge som har kommet til våre dropp inn museer og lånt ut ting til museet som vil bli med i den nye byutstillingen.

Avdukingen av byprivilegiet vil ta sted på Torvet på sydsiden klokken 10:45 fredag 10. april. Det er HM Dronning Sonja som avdukker privilegiet. Se programmet for hele jubielumshelgen her.  Ler mer om bakgrunnen til at Halden fikk sine privilegier og hva det stod i privilegiebrevet av 10. april 1665 her.