Øverst fra venstre: James R. Archer, Espen A. Nordenhaug, Lillian Nyborg og Kristin Søhoel.

Velkommen til vår nye blogg!

In Medvirkning, Utstillingsarbeidby Lillian Nyborg

Privilegier – hva er det? Et av dem er å kunne delta. Sett av 28. februar med det samme!

I dag lanserer Halden historiske Samlinger en ny blogg som skal gi publikum – altså deg – innblikk i hvordan en ny byhistorisk utstilling blir til. Her kan du følge arbeidet med utstillingen helt fram åpningen lørdag 23. mai. Utstillingen har vi kalt ”Vi de, privilegerte?”. Dette er en utstilling FOR, OM og AV Haldens befolkning. For deg!

«Vi er så privilegerte, vi som bor i denne delen av verden!», eller «Så privilegerte vi er som er født i Norge!» sier vi når vi hører om ofrene for krigen i Syria, eller når vi ser de forferdelige forholdene for de ebolasmittede menneskene i Vest-Afrika på nyhetene. Vi lever i ett av verdens rikeste land; uten krig og med et demokrati som sikrer velferden vår og rettighetene våre. Vi som bor i Halden synes vi er privilegerte som bor i en så vakker by. Empirebyen! Byen med festningen som ruver, beskyttende i høyden og marka og fjorden rett utenfor stuedøra. Vi har virkelig mange fordeler andre ikke har, og vi står i en særstilling i forhold til andre land. Det er et stort privilegium!

Å få et privilegium betydde noe ganske annet da Halden ble tildelt byprivilegiet av Kongen. Da var Norge var et stendersamfunn. Å være privilegert i tidlig moderne tid dreide seg i hovedsak om å inneha titler innenfor adelen og embetsverket og om retten til å drive næring. Og privilegiene gikk i arv. De som ikke var en del av kongens eller kirkens menn kunne ha borgerskapets privilegier til handel, håndverk og skipsfart. Men bare rundt fem prosent av den samlede befolkningen i Danmark-Norge var en del av borgerskapet!

Vi som er ansatt i Halden historiske Samlinger føler oss privilegerte som får bidra med å formidle den spennende historien til Halden by. Hovedtanken bak årets utstilling er å invitere Haldens borgere til å fortelle sine historier. Vi startet kampanjen vår i høst med historiens første Dropp Inn Museum (i Halden). Og folk kom med gjenstander og delte sine historier. Det var en flott opplevelse. I den nye utstillingen skal vi stille ut én gjenstand for hvert år vi feirer – 350 i tallet! Og vi vil at haldenserne anno 2015 ska bidra. Derfor inviterer vi til et nytt Dropp Inn Museum lørdag den 28. februar.

Så hold av dagen og følg med på bloggen for mer utfyllende informasjon om dette og andre arrangementeter.